Васиона

<Пети разред


Васиона

Васиона, свемир, космос или универзум су синоними који описују бескрајан простор у коме се налазе безбројна небеска тела.

Звезде

Звезде су усијана небеска тела која светле сопственом светлошћу и током ноћи видиљива су голим оком на небу. Најпознатија звезда је Сунце, центар нашег система, као и Северњача.

Сазвежђа

Сазвежђа су делови неба изддвојени ради лакше оријентације и обележавања звезда. Укупно постоји 88 сазвежђа која носе имена митских јунака, животиња и премета. Нека од најпознатијих сазвежђа су Велика и Мала Кола (Медвед).

Галаксија

Галаксија је велики скуп звезданих система. До сада је откривено неколико милијарди глакасија у свемиру. Најпознатија галаксија је Галактика - Млечни пут или Кумова слама.

Светлосна година

Светлосна година је мерна јединица у свемиру која представља растојање које светлост пређе за годину дана крећући се праволинијски брзином од 300.000 км/сек. Примера ради нама најближа звезда, Поксима Кентира, удаљена је 4,3 светлосне године.

Млечни пут

Млечни пут, Кумова слама или Галактика је назив за нашу галаксију. При ведрим ноћима може се приметити како пресеца свод с краја на крај хоризонта у виду беличасте светле траке. Захвата пречник од 100.000 светлосних година и има облик сочива.


Уколико није другачије наведено, садржај ове странице заштићен је лиценцом Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License