Политика приватности

Ми, администратори овог сајта, предајемо га својим корисницима у јавно власништво.

Општи оквир

Ова политика се односи на личне информације који се складиште на овом сајту. У складу са својом политиком складиштења података, сјат складишти најмању могућу количину личних информација које су потребне за нормално функционисање.

Кориснички налози и ауторство

Администратори не захтевају од уредника да се региструју на сајту. Било ко може да уређује као непријављени корисник, и у том случају, биће идентификовани према својој ИП адреси. Пријављени корисници идентификују се својим корисничким именом које су сами изабрали. Корисници бирају сами лозинку, која је тајна и која се користи за верификовање интегритета њихових налога.

Осим у случајима кад то захтева закон, нико је сме откривати, или намерно износити корисничке лозинке и/или колачиће који се генеришу ради идентификације корисника. Отворени кориснички налози не могу се брисати.

Сврха скупљања личних информација

Сајт ограничава сакупљање личних података корисника само у оноликој мери која је потребна за добробит њених пројеката, укључујући, али не и ограничавајући се само на следеће:

 • Побољшање јавне одговорности на сајту. Администатори су свесни чињенице да сваки систем који је отворен толико да у њему може да учествује највећи могући број људи, такође је и подложан и одређеним злоупотребама и контрапродуктивном понашању. Администатори сајта су успоставили одређени број механизама за спречавање или заустављање злоупотреба. Ове информације су доступне корисницима са администраторским правима.
 • Решавање техничких проблема. Дневнички подаци могу да помогну девелоперима да реше техничке проблеме као и да уђу у траг злонамерним веб пауцима који се налазе на сајту.

Детаљније о складиштењу личних података

ИП и друге информације техничке природе

 • Кад посетилац тражи или чита неку страницу, или пошаље мејл преко сервера сајта, не складишти се ништа више информација него што је то уобичајено и као што то раде иначе све веб странице. Сајт може да задржи сирове записе тих трансакција, али они неће бити објављени нити ће бити коришћени за праћење легитимних корисника.
 • Када пријављени корисник уређује страницу, сервер складишти на одређени период времена поверљиве податке везане за ИП информације. Ове информације се аутоматски бришу након извесног времена. Код непријављених уредника, њихов ИП је јаван и служи као доказ ауторства одређене измене. На тај начин, трећа страна може да идентификује аутора измене на основу његовог ИП и у комбинацији са другим доступним информацијама. Уређивање с корисничким налогом омогућава бољу заштиту приватности.

„Колачићи“

 • Веб сајтови постављају привремене „колачиће“ (cookies) на компјутер посетиоца кад год он посети неку од страница сајта. Читаоци који не желе да се региструју или уређују, могу да одбију тај „колачић“, који ће бити обрисан на крају сесије у претраживачу. Колачићи се могу поставити и када се неко пријави како би се одржао статус пријављеног. Ако неко сачува корисничко име и лозинку у свом серверу, та информација ће се чувати 30 дана, током којих ће сваки пут бити поново послата серверу приликом сваке нове посете сајту. Уредници који користе јавне компјутере и који не желе да своје корисничко име прикажу будућим корисницима тог компјутера, треба да очисте „колачиће“ након коришћења компјутера.

Историја странице

 • Измене и други доприноси на сајту или на неком од чланака, корисничкој страни или страни за разговор се чувају трајно. Уклањање текста са пројекта не значи и његово трајно брисање. Уобичајено, на сајту свако може видети претходну верзију чланка. Чак и ако је чланак обрисан, корисник коме је поверено веће право приступа може видети садржај који је обрисан за јавност. Информације могу бити трајно обрисане само од стране појединаца који имају приступ серверу али осим у ретким случајевима када се захтева да се обрише историја промена по налогу суда или неког другог државног органа, не постоји гаранција да ће информације бити трајно обрисане.

Кориснички доприноси

 • Информације о доприносима корисника се такође прикупљају и доступне су јавности. Доприноси корисника се евидентирају према њиховој регистрацији и статусу логовања. Подаци о доприносу корисника као што су време када је измена извршена као и број измена су јавно доступни преко корисничке листе доприноса и у агрегатној форми објављеној од стране других корисника.

Читање страница

 • Приликом посете страницама, количина информација која се прикупља није већа од количине информација које се уобичајено прикупљају од стране других сајтова. Осим уобичајених сирових података о логовању, који се прикупљају за генералну употребу, посете страницама ни на који начин не откривају идентитет посетиоца у јавности. Узорак сировог податка о логовању може укључивати и ИП адресу корисника, али се она не репродукује у јавности.

Уређивање страница

 • Измене на сајту се идентификују путем корисничког налога или путем ИП адресе уређивача, а историја уређивања се генерише активношћу уређивача у листи доприноса. Ова информација ће бити трајно доступна на сјату.
 • Улоговани регистровани корисници:

Улоговани регистровани корисници не излажу своју ИП адресу јавности осим у случају злоупотребе, укључујући и вандализам на сајту од стране корисника или другог корисника са истом ИП адресом. ИП адреса корисника се чува на серверу одређени период времена, током којег је доступна администраторима сервера и корисницима којима су одобрена чекјузерска права.

ИП адреса и њена повезаност са корисничким налозима које је деле, може бити јавно објављена под одређеним околностима (види доле).

Уреднике који користе пословни мејл сервер од куће или преко ДСЛ или кабловске интернет конекције је релативно лако идентификовати путем њихове ИП адресе; у том случају ће бити лако извршити упоређивање свих доприноса на различитим пројектима који су учињени са исте ИП адресе. У оваквим ситуацијама, отварање и коришћење корисничког налога је бољи начин за очување приватности података.

 • Неулоговани регистровани корисници и нерегистровани корисници:

Уредници који се нису улоговали могу бити идентификовани према њиховој ИП адреси. У зависности од врсте интернет конекције, њихова ИП адреса може бити праћена до великих интернет провајдера или конкретније, до школа, пословних просторија или домова. Могуће је користити ову информацију у комбинацији са другим информацијама, укључујући и стил уређивања и склоности, како би се аутор у потпуности идентификовао

Дискусије

 • На страницама за разговор:

Свака страница која се може уређивати може и теоретски бити место за разговор. Уобичајено, разговор се на сајту обавља преко корисничке странице за разговор (сваки корисник има своју страницу за разговор), на страници за разговор чланка (сваки чланак има своју страницу за разговор) или на страницама које су посебно намењене за разговор и које функцонишу као форум (нпр. Трг). Политика приватности примењује се и на странице за разговор на исти начин на који се примењује и на остале садржаје на сајту.

*Путем електронске поште:
Корисници нису у обавези да наведу свој електронску адресу приликом регистрације. Корисници који то учине могу онемогућити друге улоговане кориснике да им шаљу имејл подешавањем опција које пружа вики софтвер. Када примају имејл од других корисника њихова адреса остаје скривена. Када одлуче да пошаљу мејл другим корисницима, њихова адреса је видљива у пољу пошиљалац.

Електронска адреса корисника унета приликом регистрације може бити коришћена за комуникацију од стране сајта. Корисници који при регистрацији нису унели валидну електронску адресу неће моћи да ресетују своју лозинку у случају да је забораве. У оваквим ситуацијама корисници могу контактирати неког од сервер администратора сајта како би била унета њихова нова електронска адреса. Корисник може уклонити своју електронску адресу из регистрованих података како би спречио њену употребу. Приватна кореспонденција између корисника може бити сачувана по жељи тих корисника и на њу се не односи политика овог сајта.

Приступ личним информацијама и њихово објављивање

*Приступ:
На сајту углавном раде волонтери. Неки активнији корисници одабрани су од стране заједнице и дат им је привилеговани приступ.

Приступ и објављивање ових података у складу је са Законом као и са појединим политикама које покривају неке од функција у питању. Размена информација између привилегованих корисника не сматра се „објављивањем“

*Објављивање: политика објављивања информација
Политика сајта у вези са објављивањем личних податка прикупљених на сервер логовима, кроз записе у чекјузер бази података или путем неког другог јавности недоступног метода је да ови подаци могу бити објављени од стране корисника или администатора сајта само у некој од следећих ситуација:

 1. У одговору на судски налог или било који обавезујући налог од стране органа реда,
 2. Уз дозволу корисника на кога се односе лични подаци,
 3. У случају истраге због злоупотребе,
 4. Када се информација односи на преглед странице генерисан од стране спајдера или бота и када је њена дистрибуција неопходна да би се илустровали или решили технички проблеми,
 5. Када корисник вандализује чланке или истрајава у деструктивном понашању, подаци могу бити учињени доступним вршиоцу услуге, керијеру или трећој страни како би помогли у прецизнијем блокирању ИП адресе, или у формулисању жалбе релевантном интернет провајдеру,
 6. Када је неопходно заштитити права, имовину или безбедност администратора сајта, његових корисника или јавности.

Осим у горе наведеним случајевима, политика сајта не дозвољава дистрибуцију личних података ни под којиим другим околностима.

*Приступ треће стране и обавештавање регистрованих корисника у случају покретања правне процедуре за приступ личним подацима:

Општи принцип је да се приступ и складиштење личних података на сјату мора свести на минимум и да се они смеју користити само интерно у функцији добробити пројеката. Ипак, понекад администратор може добити судски налог или неки други обавезујући налог од органа реда, суда или другог еквивалентног државног органа, којим јој се налаже да омогући приступ личним подацима регистрованих корисника и због кога Администатори могу бити принуђени да поступе у складу са налогом. У случају оваквог правно обавезујућег налога, администатори сајта ће покушати да обавесте тангираног корисника у року од три радна дана након пријема налога и то слањем имејла на електронску адресу (ако постоји) коју је тангирани корисник навео приликом регистрације.

Сајт не може оваквом кориснику пружати правне или било какве друге савете у вези са адекватним одговором на налог. Сајт признаје да такви корисници могу имати право да се одупру или ограниче објављивање ових информација тако што ће суду поднети захтев за укидање налога. Корисници који желе да се супротставе судском налогу или другом обавезујућем налогу треба да потраже правни савет у вези са применом права и расположивим процедурама.

Уколико сајт прими захтев за укидање или ограничење судског налога који је уручен суду као резултат деловања корисника или његовог адвоката, администатори неће открити тражену информацију све док не добију судски налог да то учине.

Регистровани корисници нису дужни да у своје регистрационе податке унесу електронску адресу. Ипак, уколико тангирани регистровани корисник није унео електронску адресу, администратори неће бити у могућности да обавести корисника мејлом када добије захтев од стране органа реда за омогућавање приступа личним подацима корисника.

Одрицање одговорности

Администратори сајта верују да је одржавање и очување приватности корисничких података веома важна ствар. Ова политика приватности, заједно са другим правилима, решењима, и акцијама које предузима сајт, представља искрени напор да се одржи сигурност ограничених корисничких информација које су сакупљене и похрањене на нашем серверу. Ипак, сајт не може да гарантује да ће ове информације корисника остати приватне. Признајемо да, упркос нашим искреним напорима да заштитимо приватне податке корисника, одређене особе ипак могу развити методе за откривање таквих информација и њихово објављивање. Због тога, администратори не могу да гарантују безбедност од неауторизованог приступа тим информацијама добијених на основу учествовања на овом сајту.

У случају било којих нејасноћа везаних за Политику приватности, молимо Вас да нас контактирате.

Уколико није другачије наведено, садржај ове странице заштићен је лиценцом Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License